30 Mart 2010 Salı

Gelibolu




Kitap' tan
Bu topraklar, tarihin başından beri hiçbir zaman istilacılarını bağışlamamıştır. 1915 yılında da bağışlamadı. Ateş ve çelik yağmuru altında yalnız piyade tüfeği ve süngü... Teknolojiye karşı insan bedeni!..

29 Mart 2010 Pazartesi

arpa şehriyeli pilav



şeker gibi bir hafta diliyorum :)


çocukluğumdan itibaren olmak üzere pilavın her çeşidini severim :) kestanelisi , safranlısı, şehriyelisi ... bugünde arpa şehriyelisini yaptım ...



malzemeleri
2 su bardağı pirinç
1 çay bardağı arpa şehriye
1.5 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı sıcak su
tuz


yapılışı
tereyağını eriterek arpa şehriyeleri ekleyip kavuralım yıkadığımız pirinçlerimizi de ekleyip tekrar karıştıralım daha sonra suyunu ve tuzunu da ekleyip suyunu çekip kıvamına gelinceye kadar pişirelim altını kapattıktan sonra üzerine iyice demlenmesi için kağıt havlu koyup kapağını kapatın pilavımız hazırdır servis yaparken isteğinize göre domates salatası , et yemeklerinin yanında alternatifler yapabilirsiniz AFİYET OLSUN ...

28 Mart 2010 Pazar

evde yoğurt yapımı


malzemeler

2lt süt

1 tatlı kaşığı yoğurt

yapılışı

kapaklı bir tencereye sütümüzü koyalım sütün sıcaklığı parmağın dayanacağı kadar olmalı içerisine bir tatlı kaşığı yoğurdu ekleyip iyice karıştıralım kapağını kapatıp üzerini kalın bir örtü ile sıkıca örtelim 5 saat sonra yoğurdumuz mayalanmış olacaktır buzdolabında dinlendirdikten sonra servise hazırdır AFİYET OLSUN ...

26 Mart 2010 Cuma

ayva kompostosu


herkese güzel cumalar ...
malzemeler
1 kilo ayva
1.5 su bardağı toz şeker
5 bardak su
yapılışı
kabuklarını soyduğumuz ayvaları dilimleyerek üzerine toz şekerini ve suyunuda ekleyerek ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim ayva kompostomuz hazırdır AFİYET OLSUN...

25 Mart 2010 Perşembe

karnıyarık


malzemeler
6 adet orta boy patlıcan
2 adet soğan
3-4 adet domates
2 yemek kaşığı salça
250 gr. Kıyma
2-3 adet yeşil biber
1-2 diş sarımsak
yarım bardak çiçek yağı
2 bardak sıcak su
Tuz, karabiber,kırmızıbiber
yapılışı
Patlıcanları alaca soyup içinde bol tuz bulunan suya atarak yarım saat bekletin. Patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp bol suda yıkayın ve kevgire çıkarın.
Bir tavada çiçek yağını kızdırıp bir bezle kuruladığınız Patlıcanları hafif pembemsi bir renk alana kadar her tarafını döndürerek kızartın.(pişmemiş bir yeri kalmamalı yoksa acı oluyor)
Bir kenarda domateslerin kabuklarını soyun. 6 dilim kestikten sonra gerisinin çekirdeklerini çıkartıp küçük parçalara doğrayın.
Soğanlar ve yeşil biberi yemeklik doğrayın.
Kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kıymalar suyunu salıp da tekrar çekilince,(2-3 dakika kadar kavurun).
Soğanları ve doğranmış yeşil biberi ilave edin, 1-2 dakika daha kavurun.
domatesleri ilave ederek kavurun(yada salçanın 1 çorbakaşığı kadar olanını ilave edin)
Hafifçe renk alınca tuz, karabiber, kırmızı biber ve küçük doğranmış sarımsağı ilave edip karıştırın.
Bu karışımı yarılmış patlıcanların içlerine doldurun ve üzerlerine birer dilim domates ve biber koyun.
Patlıcanları bir tepsi içerisine yan yana dizin
2 bardak sıcak suya 1 çorba kaşığı salça, yarım çay kaşığı tuzu güzelce karıştırın. Üzerlerine döküp fırında 20 dakika kadar pişirin. karnıyarık servise hazırdır
AFİYET OLSUN ...

24 Mart 2010 Çarşamba

ev yapımı şalgam turşusu


turşuyu kışın yapmıştım yayınlamak bugüne kısmetmiş :) şalgam turşumuzun yapılışı şöyle ;
malzemeler
1 kg şalgam
kaya tuzu
sarımsak
sirke
su
yapılışı
kabuklarını soyup ince ince dilimlediğimiz şalgamımızı büyükce bir kavanoza koyalım üzerine sirke , tuz, sarımsağını ekliyoruz ve üzerini örtecek kadar suyla doldurup daha çabuk ekşiyip olması için isterseniz içerisine dilimlenmiş elma koyabilirsiniz ve ağzını sıkıca kapatalım 10 - 15 gün sonra turşumuz hazırdır AFİYET OLSUN ...

21 Mart 2010 Pazar

Dostluk Ödülü



biz haber etmeden haberimizi alırsın,
yedi yıllık yoldan kuş kanadıyla gelirsin.

gözümüzün dilinden anlar,
elimizin sırrını bilirsin.
namuslu bir kitap gibi güler,
alnımızın terini silersin.
o gider, bu gider, şu gider,dostluk, sen yanı başımızda kalırsın.



sevgili arkadaşım Leyla 'nın dostluk ödülüne layık gördüğü blog yazarları arasında bende varım kendisine çok çok teşekkür ediyorum ...
ben de bu ödülü takibcim olan herkese hediye ediyorum sevgiler...

19 Mart 2010 Cuma

glutensiz lokma tatlısı



Herkese Hayırlı Cumalar ...

malzemeler
1 yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
yarım çay kaşığı tuz
yarım çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı glutensiz kabartma tozu
alabildiği kadar glutensiz un (yumuşak kek hamuru kıvamında yapacak kadar )

kızartmak için
sıvıyağ

üzeri için
şerbet

yapılışı
bütün malzemeleri karıştırıp hamuru yumuşak kek hamuru kıvamında yapalım önceden ısıtılmış kızgın yağa hamurdan yemek kaşığı ile parçalar koparıp atalım kızarınca çıkarıp soğuk şerbetin içerisine atalım (çok tatlı sevenler için ) lokma tatlımız servise hazırdır AFİYET OLSUN ...

18 Mart 2010 Perşembe

kabak musakka



M a l z e m e l e r
1 kgr. taze kabak
500 gr. az yağlı kıyma
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
2 çay kaşığı yağ
Az su
Yapılışı
Kabaklar doğranıp yağda kızartılır ve fırın tepsisine dizilir. Öte yanda kıyma kavrulur. Kıymaya soğan, yeterince tuz, salça, su ilave edip kaynatılır. Bu malzeme fırın tepsisindeki kabağın üzerine boşaltılır. İsteğe göre üzerine halka şeklinde kesilmiş domates dizilir. Fırında domatesler kızarana (yaklaşık 30 dakika) kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN ...

17 Mart 2010 Çarşamba

yoğurtlu pazı salatası


Malzemeler

haşlanmış pazı

1 kase yoğurt

kırmızı toz biber

tuz

yapılışı

haşladığımız pazıları küçük küçük doğrayalım içerisine yoğurdu ve tuzunuda ekleyelim üzerine kırmızı toz biber serperek servis yapalım

AFİYET OLSUN ...

12 Mart 2010 Cuma

bugün Erzurum'un Kurtuluşu


Nene Hatun



KUTLU OLSUN KURTULUŞ ERZURUM'A , DADAŞ' A ...




11 Mart 2010 Perşembe

glutensiz kek- celiac


çölyak hastaları için kolayca yapılabilen rahatlıkla yiyebilecekleri bir tarif
malzemeler
1 .5 su bardağı glutensiz un
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
yarım su bardağı sıvıyağ
2 yumurta
kabartma tozu ( glutensiz )
1 çay bardağı damla çikolata
yapılışı
un ve damla çikolata hariç bütün malzemeleri karıştırma kabında karıştıralım daha sonra unumuzu ekleyelim çok sıvı olmayacak şekilde hamurumuzu yapalım çok sıvı olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz damla çikolatamızı da ilave edip her yerine gelecek şekilde karıştıralım hazırladığımız hamurumuzu dilerseniz yağladığınız kek kalıbına dilerseniz düz bir tepsiye döküp ben öyle yaptım : ) döküp önceden ısıttığımız fırında pişirelim AFİYET OLSUN ...

9 Mart 2010 Salı

Mesnevi


Okuduğum bu güzel eserden bahsetmek istiyorum Prof Dr. Adnan Karaismailoğlu'nun sadeleştirdiği eser Mevlana' nın Mesnevi 'si insanın okudukça okuyası geliyor ama öyle hemen hızlı geçmiyorum yavaş yavaş sindire sindire okuyorum ve okudukça çok okuyasım geliyor ve bir kez daha hayran oluyorum ...

8 Mart 2010 Pazartesi

4 Mart 2010 Perşembe

gavurdağı salatası


malzemeler
domates
yeşil sivribiber
kuru soğan
maydanoz
kırmızı pul biber
nar ekşisi
ceviz
tuz
yapılışı
bütün malzemeleri ince yemeklik olarak doğrayalım maydanozuda kıyarak karıştıralım ceviz içi , kırmızı pul biberi tuz ve nar ekşisinide ekleyerek karıştıralım salatamız hazırdır AFİYET OLSUN ...
KOPYALANAMAZ @ HER HAKKI SAKLIDIR