31 Ağustos 2010 Salı

böğürtlenin faydaları


Yaprağından yapılan çay, ağız yaralarını iyileştiriyor
Kanı temizliyor
Cildi güzelleştiriyor Bu sebeple kozmetikte de çok kullanılıyor
Böğürtlen suyu kan şekerini dengeliyor
Bol vitamin içeriyor
Özellikle içeriğindeki B grubu vitaminler çocukların gelişimini olumlu yönde etkiliyor...
ve daha bir çok faydası var...

24 Ağustos 2010 Salı

açlık hissini önleyen besinler



Sebze, meyve, kurubaklagiller, tahıllar, esmer (kepek, çavdar, tam buğday unundan yapılmış) ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna açlığın kaynağı olan kan şekerinin düşmesini engellemek için ise meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmek gerekiyor . İftar ve sahurda içilen bir bardak süt, Ramazan'da sağlıklı beslenmenin temelini oluşturuyor ...
drtyaprakliyonca blogspot diğer bloğumada beklerim :))

21 Ağustos 2010 Cumartesi

güllaç





Malzemeler
Güllaç yaprakları
3 su bardağı süt
yarım su bardağı toz şeker
çekilmiş ceviz




Süslemesi için
nar
çekilmiş antep fıstığı , ceviz, fındık



Yapılışı
yapraklar şekerli ılık sütle ıslatılarak tepsiye sarılır her yaprağı tepsiye sararken üzerine çekilmiş fındık veya ceviz serpilir en son kalan yaprağı da sarıp üzerini nar antep fıstığı veya fındık ile süsleyerek buzdolabında dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz (ceviz kararttığı için koymayabilirsiniz ) AFİYET OLSUN ...




Not : Servis yaparken gülsuyu serpebilirsiniz

18 Ağustos 2010 Çarşamba

sevgili kitabım


bugün bu kitabı yazmayı uygun gördüm hayat kitabsız olmaz benim için öyle mutlaka ayda bir kaç kitap okurum kitap satan mağazalara girdinmi saatler geçer :) hepsini incelemekten hangi kitap yeni çıkmış hangi yazar yeni bir şey yazmış .... diye araştırıp dururum bulamadıklarımı mutlaka internetten sipariş ederim her konudaki kitabları mutlaka inceler araştırır alırım çoğu zaman eve o kadar çok kitabla dönerimki evdekiler koyacak yer kalmadı diye serzenişte bulunurlar :) ismini verdiğim kitabı ben çevremdeki çocuklara hediye olarak verdim sizinlede paylaşmak istedim sizde belki kitap okumayı seven çocuklarınıza hediye olarak vermeyi düşünürsünüz ... sevgiler .....
Yaşanmış öyküler, hayatımıza ışık tutar. Hele ki bu öyküler, mukaddes kitabımız Kur`an-ı Kerim`de Yüce Rabbimiz tarafından bildirildiyse... Bu kitapta, Hz.Adem`in yaratılışından, Nuh Peygamber`in gemisine... Rüzgara emredip kuşlarla konuşan Süleyman Peygamber`den, Bir balığın karnında taşıdığı Yunus Peygamber`e... Bilge kişi Hızır Aleyhisselam`dan, 300 yıl uyuyan mağara arkadaşlarına kadar 150`yi aşkın Kur`an öyküsü var. Sevgili Kitabım, büyük bir zevkle okunacak, Kur`an-ı Kerim`le tanışmaya ilk adım olacak, yaşanmış öykülerden yola çıkarak "örnek kişilik" kazandıracak harika bir eser...

10 Ağustos 2010 Salı

Hayırlı Ramazanlar...


Sağlıklı,mutlu ve bereketli Ramazanlar dileklerimle
Hayırlı Ramazanlar ...

kadayıf dolması


kadayıf dolması tarifi bakınız

9 Ağustos 2010 Pazartesi

internette yemekteyiz

Herkese güzel bir hafta diliyorum ...
Sevgili arkadaşım Aslişko beni mimlemiş güzel bir mim :) kendisine teşekkür ediyorum ...




yaz mevsiminde olduğumuz için açık havanın daha güzel olacağını düşündüm yöresel ağırlıklı bir menü hazırladım ...






masa örtüsü bernardo


papatya ağırlıklı çicekler masa için





bahçe ile uyumlu olması için bernardonun bu takımı :))






çatal kaşık takımı bernardo




peçetelikler bernardo

bardaklar paşabahçe





ayran kupaları Erzurum bakırcılar çarşısı




menüm

başlangıç - Erzurum ayran aşı ( çorbası )

ara sıcak - civil peynirli su böreği

ana yemek - cağ kebabı ,cevizli salata

tatlı - kadayıf dolması

ekler - ayran , lavaş ekmek (Erzurum lavaşı )







yemekten sonra

dondurma eşliğinde mangal da pişmiş kahve






dondurma kaseleri paşabahçe







sohbet eşliğinde :))

semaver çayı yanında çerez


çerezlikler güral porselen

7 Ağustos 2010 Cumartesi

sac kavurma


ilk defa sacda yemek yaptım :) hazırladığımız ocakta pişirdim odun ateşinde tadı harika oldu ...
Malzemeler
kuşbaşı et (dana eti )
5 sivribiber (acı biber )
2 çorba kaşığı tereyağı
3- 4 orta boy kuru soğan
domates
sıvıyağ
tuz
karabiber
kekik
maydanoz ( üzeri için )
Yapılışı
Etin terbiyesi için
Soğanları rendeleyerek tel süzgeç yardımıyla suyunu çıkarıp posasını atalım soğan suyunu bir kaba alıp içine sıvı yağı, kekiği ekleyerek karıştıralım içine etleri ekleyip kanştırarak buzdolabında 5-6 saat bekletelim Sacın çukur kısmına tereyağını alıp eritelim etleri ekleyip ara sıra kanştırarak 5 dakika kavuralım etler suyunu bırakıp çekene kadar kavurmaya devam edelim doğranmış soğanları ekleyip 3-5 dakika daha kavuralım doğranmış sivribiberleri, doğranmış domatesleri, tuzu ve baharatları da ilave edip etler iyice yumuşayana kadar arada bir karıştırıp kavuralım sac kavurmamızı lavaş ekmeği veya pide ile servis yapalım
AFİYET OLSUN ...

6 Ağustos 2010 Cuma

benim özel sosum


Cumanız mübarek olsun ....

benim özel olarak yaptığım bir sos tarifi bana ait sosu makarnalarda , mantıda , tavuk ve et yemeklerinde kullanabilirsiniz ...

Malzemeler

2 adet kurusoğan

3-4 diş sarımsak

2-3 adet domates

1 yemek kaşığı salça

1çay kaşığı çörek otu

nane

tuz

sıvıyağ

Yapılışı

Kurusoğanları ince ince doğrayın sıvıyağda kavurun domatesleride ince ince doğrayarak onlarıda ekleyin ve sarımsaklarıda ilave edip iyice pişirin çörekotunu ,naneyi , tuzunu ve salçayıda ekleyip iyice karıştırın sosumuz hazırdır tencerenin altını söndürebilirsiniz sosu yemeklerinizin yanında servis edebilirsiniz AFİYET OLSUN ...

KOPYALANAMAZ @ HER HAKKI SAKLIDIR